Buxusmot
Is uw buxus compleet kaalgevreten? Dan is de kans groot dat u last heeft van buxusmotten. Een klein bezoekje van de buxusmot op uw buxus is helaas niet bepaald onschuldig. De vrouwtjes leggen ongeveer 800 eitjes in slechts 8 dagen dat de mot leeft. De vrouwtjes leggen dan de eitjes aan de onderkant van buxusbladeren. Wist u ook dat een buxusmot op licht afkomt? Houd hier rekening mee bij het ontsteken van uw tuinverlichting.
De buxusmot: waar komt hij vandaan en wat kunnen we ertegen doen?
In 2018 en 2019 zijn al heel veel vragen bij ons tuincentrum binnengekomen over deze buxusmot, maar waar komt deze vlinders opeens vandaan en want kunt u ertegen doen als deze zich in uw tuin bevindt? De buxusmot is namelijk enorm actief de afgelopen paar jaar. De buxusmot vindt zijn oorsprong in het Verre Oosten, China, Japan en Korea. Eigenlijk komt het beestje pas sinds 2006 voor in Europa en sinds 2011 in België. Maar om eerlijk te zijn, zijn we de buxusmot liever kwijt dan rijk aangezien hij best wat schade kan aanrichten in ons tuinen. En eigenlijk is het niet de mot, maar de larve van de mot die deze schade aanricht. Dus om die reden moeten we niet de buxusmot bestrijden, maar de buxusrups bestrijden.
Buxusmot herkennen en voorkomen, maar hoe?
Rond de maanden juli & augustus zorgt de larve voor de grootste schade. In een erg korte periode kan de larve een haag van wel tientallen meters vernietigen en kaal vreten. Uw buxus struik is dan niet dood, hij heeft alleen geen bladeren meer. Dit kunt u ook gemakkelijk zien door bijvoorbeeld een krabtest uit te voeren: krab met uw nagel een klein stukje van de bast af en dan kunt u zien dat het onder de bast nog steeds groen is. Dit toont aan dat de struik nog in leven is.
De rups gaat door verschillende fasen heen en daardoor heeft hij ook in iedere fase een ander uiterlijk. In de beginfase kunt u de rups herkennen aan zijn gelige kleur en daarna wordt hij steeds groener met zwarte/bruine strepen en stippen. Verder kunt u de aanwezigheid van de buxusrups ook herkennen door rupsenspinsels op de bladeren van de buxus. Twijfelt u? Neem dan een foto mee naar ons tuincentrum en laat u adviseren door een van onze werknemers.
Schade beperken van de buxusmot
Er zijn diverse producten in ons assortiment waarmee u de buxusmot gemakkelijk kunt bestrijden, zoals: DCM buxusmottenval, Edialux for insect en Edialux 10 me. Bekijk onderaan deze pagina de video vanuit ons tuincentrum voor een uitleg van deze producten. Verder geven wij u nog het volgende advies:
- U kunt ervoor kiezen om uw buxusstruik te vervangen - Dit is een van de makkelijke en meest effectieve manieren om van de buxusmot te voorkomen. Hiervoor kunt u een andere struik kopen die niet gevoelig is voor vraat. Denk bijvoorbeeld aan de liguster. Buxusmotten kunnen hier niet van in leven blijven. Andere mogelijkheden zijn o.a: struikkamperfoelie (Lonicera), kleine hulstachtigen zoals Japanse hulst (Ilex crenata), aardbeiachtige struiken (Potentilla fruticosa) of inheemse vogelkers (Prunus).
- Gooi een levende rups nooit in uw GFT bak - Heeft u de rupsen levend gevangen? Dan is het belangrijk om deze nooit op de composthoop te gooien, want dan kunnen de rupsen daar weer uit kruipen en teruggaan naar uw buxus. Verwijder daarom de rupsen in een afgesloten zak.
- Plaats buxusmot vangers zoals die van DCM - DCM Mottenval is een uniek product die in combinatie met het juiste DCM feromeen motten vangt. Deze val is erg snel en eenvoudig monteerbaar en is dankzij zijn robuust en weersbestendig ontwerp velen jaren bruikbaar.
Dus woont u nabij Egem, Erpe-Mere, Dorent, Den Otter of Ede? Kom dan langs ons tuincentrum en bekijk ons buxus bestrijding assortiment! Ook voor tuinplanten, gazononderhoud, tuingereedschap en bloempotten bent u bij ons aan het juiste adres! Graag tot ziens.
Tot ziens bij tuincentrum Goessens!