Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, voor velen dit jaar in eigen land en in eigen tuin. Het is tot nu toe een beetje een kwakkelzomer, maar er zijn ongetwijfeld mensen die het niet erg zullen vinden dat het kwik niet weer richting de veertig graden oploopt, zoals vorig jaar zomer. Houd het hoofd dus lekker koel en ontspan in je eigen groene oase, terwijl je af en toe een tuinklusje onderneemt.
- Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers als dahlia’s, begonia’s, rozen, pronkerwten (Lathyrus) en potgeraniums (Pelargoniums). Dan bloeien ze langer.
- Geef bloeiende potplanten en planten in hangmanden iedere twee weken vloeibare mest.
- Neem stekken van vorstgevoelige pot- en kuipplanten, zoals potgeraniums en fuchsia’s.
- Verzamel zaden van je favoriete eenjarige en tweejarige planten, zoals Afrikaantje (Tagetes), korenbloem, stokroos, judaspenning, siertabak (Nicotiana), Cosmea en juffertje-in-het-groen (Nigella). Je kunt de tweejarigen meteen weer uitzaaien op de plek waar je ze hebben wilt. De resterende zaden en de zaden van de eenjarigen kun je droog, donker en koel opslaan om ze te ruilen met andere liefhebbers of volgend voorjaar weer uit te zaaien.
- Oogst aubergines, bonen, chilipepers, komkommers, mais, paprika's, rode bessen, tomaten, sla, zomerframbozen en verse kruiden. Verwijder de bladeren boven je tomaten en druiventrossen zodat er voldoende zonlicht op kan vallen en ze sneller rijp worden.
- Snoei uitgebloeide lavendel terug, maar laat altijd nog wat fris grijsgroen blad aan de stelen van de struik (nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan loopt de plant niet meer uit).
- Snoei struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag en liguster, in vorm. Doe dit op een bewolkte dag, om te voorkomen dat het blad in de zon verbrandt.
- Geef fruitbomen zoals lei-appels en -peren en pruimenbomen een zomersnoei na de laatste oogst. Snoei de stengels van zomerframbozen die vruchten hebben gedragen terug tot op de grond. Nieuwe, jonge takken van de struik kun je opbinden.
- Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi een laag maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en vocht vast te houden. De wormen zullen het grasmaaisel omzetten in voedzame humus. Augustus is ook een goede maand om het gazon te verticuteren.
- Planten in potten en hangmanden hebben bij aanhoudend warm, droog weer dagelijks water nodig. Installeer een druppelsysteem of steek een plastic fles waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder dop) in de grond en vul deze met water.
- Besproei het gazon en de border liever een paar uur lang in plaats van ze elke dag kort van water te voorzien; dat stimuleert diepere wortelgroei.
- Vergeet niet de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig bij te vullen wanneer het lang droog en warm is.
- Vul lege plekken in de border op met bloeiende bollen en knollen in pot, zoals dahlia’s en calla’s. Verberg de pot tussen het blad van vaste planten of graaf de zomerbloeiers met pot en al in.
- Plant herfstbloeiende bollen en knollen, zoals de herfsttijloos, herfstkrokus en madonnalelie.
- Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in Erpe-Mere in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en -accessoires.