Wie wordt er niet blij van kleurrijke vlinders en fluitende vogels? Of u nu een klein balkonnetje, een stadstuin of een groot stuk land heeft: iedereen kan zijn buitenplekje naar een duurzamer niveau tillen. Dit is nodig zodat in de Vlaamse tuintjes de wateroverlast en hittestress wordt teruggedrongen. Ook is het belangrijk dat de hedendaagse tuinen weer worden opengesteld voor dieren. Strakke schuttingen, grote tegels en gifgroen kunstgras zijn uiteraard niet bevorderlijk voor de biodiversiteit. Insectensterfte is al een gevolg van deze tuintrend en dus moeten we grotere consequenties voorkomen. Maak dus van uw tuin een diervriendelijk plekje! Tuincentrum Goessens helpt u graag met het creëren van een fijne tuin of (dakt)terras voor u en voor de tuindieren.
Hoe meer groen, hoe beter
Dieren zijn leuk om naar te kijken! Het is daarnaast heel leerzaam voor kinderen om te ontdekken hoe de natuur precies werkt. Uiteraard lukt dit veel beter in een groene oase vol planten dan een betonnen bak. Richt uw tuin dan ook groen in! Door voor een mix van eenjarigen, bolbloeiers, vaste en winterharde planten te kiezen, hebben de tuindieren het hele jaar door het gevoel welkom te zijn. En dat is belangrijk, want dieren komen niet slechts langs voor het mooie plaatje: hun leven hangt af van de beschutting en de voeding die ze in uw tuin kunnen vinden. Ook zijn er praktische voordelen. Een groot aantal beestjes ruimen afval op en houden schadelijke insecten, zoals slakken en rupsen, uit de buurt. Ook dient hun poep als meststof. Pissebedden en wormen bevorderen bijvoorbeeld de bodemkwaliteit. Een goede bodembedekker – en dan met name waterdoorlatend materiaal – biedt extra beschutting en voedsel voor insect en dier. Ga dus niet voor tegels, maar voor groene bodembedekkers. Die houden ook nog eens onkruid uit de buurt. Dubbel winst, zo'n duurzame tuin!
Diervriendelijke toevoegingen
Zoals gezegd is het belangrijk om zoveel mogelijk groen in de tuin aan te brengen. Op die manier trekt u dieren aan die hun lekkernijen, maar ook beschutting in uw tuin vinden. Er zijn echter andere manieren om dieren te trekken en van een fijne plek te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een vogelhuis, vogelbad, voedersilo, nestkast, egelmand of heus insectenhotel. Zo helpt u elk seizoen de tuindieren een handje. In de winter en herfst kunnen de vogels bijvoorbeeld op een veilig plekje extra eten tot zich nemen, terwijl ze in de zomer lekker af kunnen koelen in een badje. Deze artikelen zijn uiteraard in ons tuincentrum te verkrijgen, maar voor de echte doe-het-zelvers is het natuurlijk appeltje-eitje om van gerecycled hout zelf een insectenhotel te maken.
Een vogelvriendelijke wintertuin
DIY: insectenhotel
Insecten in de tuin? Misschien is uw eerste reactie niet een heel positieve. Voor veel mensen staan insecten immers gelijk aan viezigheid, irritatie en overlast. Insecten zijn echter heel belangrijk. Sterker nog, de natuur kan helemaal niet zonder insecten! Ze zorgen voor ecologisch evenwicht. Zo zijn ze nodig om diverse planten te bestuiven, eten ze ongedierte als rupsen en luizen op en zijn ze anderzijds weer belangrijk voedsel voor de vogels. Kortom, ze zijn onmisbaar voor de biodiversiteit. Om nuttige insecten te trekken is een insectenhotel een welkome toevoeging aan de tuin. Hoe u zo’n insecten- of bijenhotel maakt? Wij geven een aantal tips!
- Maak een frame van wat overgebleven hout, bijvoorbeeld van een pallet. Een vierkant met of een raster is vaak al genoeg als basis. Daarna is het een kwestie van vullen met materialen waar insecten een plekje kunnen vinden.
- Ga niet voor strak en perfect. Bijen, vlinders, pissebedden, wormen en lieveheersbeestjes hebben meer baat bij de gleufjes en rommelige hoekjes in het hotel.
- Denk eens aan holle bamboestelen. Ze zijn de perfecte plek voor bijvoorbeeld wilde bijen. Ook een boomstam met gaatjes of een baksteen met ‘gangetjes’ zijn perfect beschutte plekken voor insecten. Zorg wel dat deze gaatjes glad van binnen zijn.
- Ook riet, stro, dennenappels, plantenresten en dakpannen zijn perfecte materialen die u in het insectenhuis kunt verwerken.
- Kies uiteraard voor natuurlijke materialen en ga niet aan de slag met verf of olie. Zorg er echter wel voor dat het (af)dak waterdicht is, bijvoorbeeld door een rubber dakje te maken.
- Plaats het insectenhotel op een relatief warme plek, het liefst uit de wind. Ook is het een goed idee om het hotel op een verhoging te zetten of hangen en in de buurt van bloeiende bloemen te plaatsen. Zo lok je meer insecten.
Meer tips voor het maken van een insectenhotel
Biodiversiteit in de tuin
Ga zelf aan de slag om van de tuin een paradijsje voor dieren te maken. Zorg voor een toegankelijke, groene tuin waarin geleefd mag worden. Dat is niet alleen fijn voor de dieren, maar ook jij gaat veel plezier beleven aan de bedrijvigheid in de tuin. Men wordt niet voor niks vrolijk van fluitende vogels. Ook u kan een natuurlijke tuin creëren! Kom langs bij tuincentrum Goessens voor de mooiste tuinplanten uit onze eigen kwekerij. Kwaliteit gegarandeerd! Onze medewerkers voorzien u graag van allerhande tips & tricks voor een duurzame tuin. Zien we u snel in Aaigem, Erpe-Mere?