In een mooie moestuin of een eetbare siertuin mogen ze eigenlijk niet ontbreken: courgettes, pompoenen en komkommers. Ze krijgen mooi, groot blad en vrolijke gele bloemen. Nu de IJsheiligen zijn vertrokken kun je deze zon- en warmteminnende vruchtgroenten prima buiten zaaien. U heeft er wel wat ruimte voor nodig, want ze groeien snel en flink uit de kluiten. Maar ukunt ze ook tegen de schutting of pergola of een klimrek omhoog leiden. Helemaal hip: een verticale groentetuin!
Zaaien maar!
Courgettes (eigenlijk ‘mergpompoenen’) en pompoenen zijn makkelijk te kweken. Een komkommerplant is wat lastiger, maar leuk om een keer te proberen. Het beste resultaat krijgt u als u de komkommer eind april binnen voorzaait en na IJsheiligen buiten in de volle grond of in een grote bak plant.
Al deze vruchtgroenten houden van een voedzame bodem en veel zon. Zelfs op zware kleigrond en op zandgrond zullen ze het doen, mits u deze verrijkt met goede grond en compost. Ze groeien snel en flink, dus reken op minstens een vierkante meter per plant. Druk de pompoenzaden zo’n 3 centimeter diep in de grond. De komkommer- en courgettezaden hoeven maar 1 centimeter diep. Bescherm uw zaailingen tegen slakken door er op een koele, regenachtige dag een cloche over te plaatsen of door rondom een laag grit of schelpen of een koperring aan te brengen. Geef de planten regelmatig water, zeker in het begin, en ook regelmatig vloeibare mest. Bind ze op tegen een schutting, pergola of klimrek als u ze omhoog wilt leiden. Courgettes en komkommers, maar bijvoorbeeld ook aubergines, kunt u ook in een grote bak opkweken. Wanneer de vruchten op de grond liggen of hangen kun je er een laagje stro onder leggen, om te voorkomen dat ze bij aanhoudende regen gaan rotten.
Oogsten, eten en bewaren
Courgettes, pompoenen en komkommers kunnen grote vruchten voortbrengen, maar oogst ze liever als ze wat kleiner en dus smaakvoller zijn. Courgettes zijn het allerlekkerst als ze zo’n 15 centimeter lang zijn, komkommers als ze circa 20 centimeter lang zijn. Pompoenen zijn rijp als het steeltje waaraan ze groeien is ingedroogd. Blijf er regelmatig van oogsten, dan vormt de plant telkens weer nieuwe vruchten. Het blad van de courgetteplant is wat stekelig en dat van de komkommerplant kan huidirritaties veroorzaken, draag daarom tuinhandschoenen als u de vruchten met een stukje van de stengel afsnijdt.
Eet de groene vruchtgroenten vooral vers, maar op een koele plaats van circa 12 tot 15 graden Celsius (dus niet in de koelkast) kunt u ze wel een week bewaren. Oude, grote courgettes en pompoenen kunt u weken bewaren om er een lekkere, gezonde soep van te maken. Courgettes kunt u ook vullen met bijvoorbeeld rijst, gehakt, paprika en kruiden en ze vervolgens in de oven laten garen. Ook de bloemen zijn eetbaar. Je kunt ze vullen met roomkaas en ze dan even bakken of ze bedekken met een beslagje van bloem, bier en ei en dan frituren.
Toptips
In ons tuincentrum in Erpe-Mere vind u niet alleen de zaden van deze vruchtgroenten, maar u kunt ze er nu ook als plantje kopen. Datzelfde geldt voor heel veel andere groentensoorten, zoals aubergines, meloenen, augurken, tomaten en paprika’s. Heeft u geen grote tuin of alleen een balkon? Probeer dan eens mini-tomaten en mini-komkommers in potten op te kweken.
Grappig weetje
1 juli is door het GroentenFruitBureau uitgeroepen tot Dag van de Komkommer.